Gästhemmet

Sida på: Franska

Rögle kloster ligger på Lundaslätten, omgiven av skog och sjö. Genom gästhemmet som systrarna driver ges möjlighet att komma och dela deras liv. Klostret vill vara en oas av ro, tystnad och vila, men också av gemenskap. Det är inte ett hotell, inte ett vandrarhem och inte heller ett konferenscenter. Den monastiska gästfriheten innebär att munkar eller nunnor öppnar en del av sitt eget hem för dem som önskar fördjupa sitt böneliv, men också för dem som kallar sig sökare och vill få tid att reflektera över livsfrågor.

Människans liv är en pendling mellan arbete och vila; att Gud skapade sabbatsdagen och helgade den innebär att vilan, i Guds ögon, är lika väsentlig som arbetet. Människan skall inte bara göra saker, hon måste också låta ske. Genom att vara stilla och öppna sig för det väsentligaste får hon äntligen vara vad hon ytterst är: En helgedom där Gud kan bo. Genom att dra sig tillbaka från världens larm kan människan få möjlighet att upptäcka det Ord som Gud uttalar i tystnaden. En av klostrets viktigaste uppgifter är att bereda rum för detta.

GästmatsalenGästrummen är inhysta under takåsarna i ett före detta hönshus och har vacker utsikt över trädgården eller äppelodlingen. I klostret finns ett stort bibliotek. För dem som kommer finns möjlighet till både studier, andlig läsning eller avkopplande läsning.

Kristna från alla kyrkor är välkomna hit, troende och icke troende, män och kvinnor. Vars och ens integritet respekteras. Eftersom det råder en tyst och stilla atmosfär i gästhemmet är det inte tillrådligt att komma med små barn.

Det som systrarna främst öppnar och delar med sina gäster är kapellet med den dagliga tidegärden och bönen. Vi har inga krav på att man måste närvara vid alla gudstjänster och har stor förståelse för enskilda personers behov av vila och avskildhet. Systrarnas rytm kan vara alltför krävande för dem som inte är vana vid liturgi. Men om man inte är intresserad av att delta i gudstjänstlivet överhuvudtaget är vårt gästhem inte rätt plats och man bör i så fall söka sig till ett pensionat, vilohem eller liknande.

Gästhemmet är inte heller rätt plats för goda vänner att stråla samman och umgås en helg. Vi kan endast i undantagsfall ta emot mindre grupper. I sådana fall är vi måna om att i förväg få samtala om syftet med vistelsen.

Att dela någons liv betyder också att man hjälper till med vissa praktiska sysslor. Monastisk gästfrihet innebär traditionellt att man deltar något litet i det dagliga arbetet: duka av serveringsbord, torka av bord, sopa golvet i matsalen och diska ibland. Vid större högtider som jul eller påsk kan det hända att vi ber om någon stunds hjälp med potatisskalning eller liknande. För vissa gäster kan det vara en avkoppling med något trädgårdsarbete, vedhuggning o.s.v. Fråga i så fall en syster. Gästerna städar normalt också sitt rum vid avresa, men det gäller förstås inte äldre och sjuka gäster eller de som behöver fullständig vila. Vars och ens behov respekteras, och därför är det bra att låta oss veta om det är något särskilt som gäller.

Den hjälp våra gäster bidrar med är en förutsättning för att vårt gästhem skall fungera. På så sätt bildar vi också, tillsammans med Dig som är vår gäst för några dagar, en gemenskap i tystnad, bön och tjänst. Allt till Guds större ära.

Praktisk information

Vårt gästhem är öppet tisdag eftermiddag till söndag eftermiddag. Måndagar är det stängt.

Huvudmålet serveras till lunch, ofta vegetarisk mat, men inte på söndagar och helger.
Till kvällsmat serveras te, smörgås och enklare grönsaker och tillbehör.

Vi har tyvärr ingen möjlighet att erbjuda specialkost (t.ex. laktosfri, glutenfri, vegan- eller sockerfri kost). Den som behöver det måste ta med sina specialprodukter och matlådor och värma själv. Det finns ett kylskåp och en mikrovågsugn i matsalen, samt i gästhemmets pentry, men det går inte att laga mat där. Vegetarisk mat går däremot bra om du säger till i god tid när du bokar vistelsen (specificera om du äter kyckling eller fisk).

Betalning för vistelsen lämnas i den svarta bössan i matsalen eller direkt till gästsystern. För att täcka våra omkostnader har vi ett riktpris på cirka 600 kronor per dygn. Men ingen skall på grund av ekonomiska hinder behöva avstå från att komma. Var och en kan därför betala efter förmåga. Har man inte råd betalar man mindre, och den som tycker att priset är lågt får mycket gärna betala mer. Vi är tacksamma om våra gäster kan ha med sig lakan och handdukar. De går annars att hyra för 100 kronor.

Om du har bokat att du kommer på förmiddagen är vi mycket tacksamma om du kommer mellan kl 10.30 och lunch (ca kl 12.30). Om du kommer på eftermiddagen gäller kl 15.00 till kvällsmat (ca kl 18.00). Om du kommer under gudstjänsttid (se tider under särskild rubrik) är vi i kapellet. Det går då bra att komma in i kapellet (genom den svarta ytterdörren till vänster om det stora träkorset) eller vänta i gästmatsalen. Till gästmatsalen kommer man genom samma svarta ytterdörr, men man går direkt till höger nedför den lilla trappan istället för rakt fram in i kapellet.

Skicka en bokningsförfrågan till systrarna.