1

Tråd: Kristus Konungen

Varför firar kyrkan Kristus som kung? Är det inte en för världslig bild av Gud? Hur kan man ta till sig en sådan bild?

2

Sv: Kristus Konungen

Det är sant att det inte är en självklar bild för oss idag men den var mycket tydlig i GTs tid med kung David, Salomo och deras efterkommande som alla fick gudomlig smörjelse och pekade på Messias (hebreiskt ord för det grekiska Kristus). Denna fest uppkom ganska sent i kyrkans historia, nämligen 1925. Att fira Kristus som universums konung vill påminna oss att hela skapelsen kommer att fullständigt förvandlas vid tidens slut genom honom som är dess ursprung och dess mål.

Sedan jag blivit kristen ”på riktigt” har jag tyckt särskilt mycket om denna fest. Att få välja sin kung och framför allt en sådan! Att få välja att bli styrd av en kung vars allmakt består i ovillkorlig kärlek och godhet, att få välja att bli dömd rättvist av en kung som "vet vad som finns i människan"... Detta är en oerhörd gåva i livet! Att få hylla och tillbe en kung som befriar, som ger liv, som kallar sina underordnade för vänner och inte längre för tjänare.
Detta övergår allt vi kan föreställa oss om eller förvänta oss från en kung! eller hur?

Dagens liturgi brister ut i himmelsk glädje: ”Dig prisar vi alla dagar och lovsjunger ditt namn i evigheters evighet! Amen!”

Syster Céline