Skolarbete

SKOLARBETEN OM KLOSTERLIV

Många skolelever hör av sig till oss för hjälp med studiearbeten om klosterliv. Det är glädjande att intresset är så stort.

Tyvärr har vi svårt att hinna ta emot alla som vill komma. Vi är inte så många systrar och driver ett gästhem med en rik reträttverksamhet, så därför blir det inte alltid tid över för långa intervjuver eller handledning av specialarbeten. Visst går det att komma och bo här om man vill, men vi ber i så fall att man först arbetar, läser och skriver, så att man är förberedd innan man kommer. Med god litteratur kan man komma långt och sedan får man mer ut av att komma och dela vår bön och vår tystnad. Är det något du behöver lite hjälp på traven med då, skall vi försöka hjälpa dig.

Vi har skrivit ner svar på några av de vanligaste frågorna vi får och lagt ut dem på denna hemsida. Dessa blev till slut en hel liten bok. Boken heter Kallad och kan beställas av oss (90 kr + porto).

kalladtilltystnadElevarbeten om klosterliv är vanliga. Det kunde eventuellt vara värt att köpa in den eller någon annan bok till skolbiblioteket. Här är ytterligare förslag på litteratur:

– Thomas Merton, Kallad till Tystnad, (Catholica 1986). En självbiografi där man får följa en ung mans väg från ett vanligt, sekulariserat liv till livet som munk. Boken blev en bästsäljare i USA.

Sr Sofies självbiografi


– Syster Sofie, Stairway to Heaven – en andlig resa, (Artos 2013). En vanlig svensk tjej berättar om sin väg från livet med kompisar, pojkvän och fester till andligt sökande i Indien och Australien, fram till kristen tro och till slut katolska kyrkan och kloster. Läs mer om boken under rubriken ”Våra böcker”. Kan beställas från oss under rubriken BÖCKER eller förlaget: www.artos.se

vilket-himla-liv– Syster Sofie, Vilket himla liv. Om gemenskap, kloster och nya kommuniteter, (Artos 2015). Här får vi möta klosterlivet inifrån och läsa om saker som vänskap, regler, konflikt och fest i ett kloster. Boken berättar också om många olika sorts nya klosterliv. Kan beställas från oss, under rubriken BÖCKER, eller från förlaget: www.artos.se

klosterbok– Lars Hillås, Klosterliv i Sverige, (Cordia 2008). Boken är lätt och rolig att läsa. Författaren har rest runt till många av Sveriges kloster och berättar som en riktig upptäckare. Han är varken munk eller katolik själv så ibland smyger det sig in några faktafel.

9789178432721_200_kloster-vistelser-i-stilla-rum_haftad– Pippi Engstedt, Kloster – vistelser i stilla rum, (Bokförlaget Arena 2008).Detta är mer en slags reseguide och ger ingen djupinformation. Men där finns fina bilder, så det blir lite som att åka på snabbvisit runt till olika kloster.

191985915_8644a9be-abc8-49d0-8528-7d299ea3ed11– Lotte Mjöberg och Karl-Einar Löfqvist, Klosterliv i 90-talets Sverige (Ekerlids förlag, 1995). Boken har hunnit bli gammal nu, men ger flera fina porträtt av bröder och systrar som berättar om sitt liv.

Två informativa, faktaspäckade böcker är följande:katolskaordnarochkloster

kvinnligt-klosterliv-i-sverige-och-norden-en-motkultur-i-det-moderna-samhallet Antologi, Katolska ordnar och kloster (Petrus de Daciaföreningen, Stockholm 1963).

– Yvonne Maria Werner, Kvinnligt klosterliv i Sverige och Norden, en motkultur i det moderna samhället, (Catholica 2005).

Många elever har frågor kring katolska kyrkans syn på sex och samlevnad. Här är en länk där du kan söka svaren.

Lycka till med arbetet!