Gästhemmet

Rögle kloster ligger på Lundaslätten, omgiven av skog och sjö. Genom gästhemmet som systrarna driver ges möjlighet att komma och dela deras liv. Det är inte ett hotell eller ett vandrarhem, inte heller ett konferenscenter. 

Gästmatsalen

Systrarna tar emot enskilda gäster som söker tid för avskildhet, bön och eftertanke. Klostret vill vara en oas av ro, bön, tystnad och vila. I matsalen är det möjligt att välja om man vill sitta för sig själv eller samtala med andra gäster.

Gästhemmet är periodvis stängt. Därför finns också längst ner en lista på andra kloster och reträttgårdar som vi kan rekommendera.

Människans liv är en pendling mellan arbete och vila; att Gud skapade sabbatsdagen och helgade den innebär att vilan är lika väsentlig som arbetet. Människan skall inte bara göra saker, hon måste också låta ske. Genom att vara stilla och öppna sig för det väsentligaste får hon äntligen vara vad hon ytterst är: En helgedom där Gud kan bo. Genom att dra sig tillbaka från världens larm kan människan få möjlighet att upptäcka det Ord som Gud uttalar i tystnaden. Klostrens gästhem är traditionellt en plats för detta.

Gästrummen är inhysta under takåsarna i ett före detta hönshus och har vacker utsikt över trädgården eller äppelodlingen. I gästhemmet finns böcker för utlåning och försäljning.

Monastisk gästverksamhet innebär ändå samtidigt att man deltar något litet i det dagliga arbetet: duka av serveringsbord, torka av bord, sopa golvet i matsalen och diska ibland. För vissa gäster kan det vara en avkoppling med något trädgårdsarbete, vedhuggning o.s.v. Gästerna städar normalt sitt rum vid avresa, men det gäller inte äldre och sjuka eller de som behöver fullständig vila.

Vi tackar på förhand för den hjälp gästerna kan bidra med. På så sätt bildar vi också, tillsammans med Dig som är vår gäst för några dagar, en gemenskap i tystnad, bön och tjänst. Allt till Guds större ära.

Praktisk information

Mat

Just nu kan vi endast erbjuda frukost, Övriga måltider ordnar gästerna själva i köket vid gästmatsalen. Kaffe, te och vissa basvaror finns till förfogande.

För helpension gäller följande: Huvudmålet serveras till lunch, ofta vegetarisk mat, men inte på söndagar och helger. Till kvällsmat serveras te, smörgås och enklare grönsaker och tillbehör.

Vi har tyvärr ingen möjlighet att erbjuda specialkost (t.ex. laktosfri, glutenfri, vegan- eller sockerfri kost). Den som behöver det måste ta med sina specialprodukter och matlådor och värma själv. Vegetarisk mat går däremot bra om du meddelar detta när du bokar (specificera om du äter kyckling eller fisk).

Betalning

Betalning för vistelsen lämnas i den svarta bössan i matsalen eller direkt till gästsystern. För att täcka våra omkostnader har vi ett riktpris på cirka 600 kronor per dygn, men var och en betalar efter förmåga. Har man inte råd betalar man mindre, och den som tycker att priset är lågt kan betala mer. För enbart frukost är riktpriset 450 kr. Vi är tacksamma om våra gäster kan ha med sig lakan och handdukar. De går annars att hyra för 100 kronor.

Anmälningsavgift:

Vi ber enskilda gäster om en anmälningsavgift på 150 kr för att bekräfta bokningen. (Återbetalas ej vid avbokning).

Swish: 123 396 92 19

Bg 228-68 47

Ankomst

Om du vill komma på förmiddagen går det bra mellan kl 10.30 och lunch (ca kl 12.30). Om du kommer på eftermiddagen från kl 15.00 till kvällsmat (ca kl 18.00). Under gudstjänsttider (se tider under särskild rubrik) är vi i kapellet och svarar inte på ringklockan. Det går då bra att komma in i kapellet genom den svarta ytterdörren till vänster om det stora träkorset, eller vänta i gästmatsalen bredvid.

Skicka en bokningsförfrågan till systrarna.

 

Sankt Dominikus Klosters eremitage

Till dig som känner ett behov av avskildhet, tystnad, bön och natur, kan vi även erbjuda en vistelse i vår lilla sommarstuga utanför Höör.

Läs mer ->


Andra kloster och retreatgårdar

Klicka här för att komma till listan.