Gästhemmet

Rögle kloster ligger på Lundaslätten, omgiven av skog och sjö. Genom gästhemmet som systrarna driver ges möjlighet att komma och dela deras liv. Det är inte ett hotell eller ett vandrarhem. 

Gästrum

Systrarna tar emot gäster som söker tid för avskildhet, bön och eftertanke. Klostret vill vara en oas av ro, bön, tystnad och vila. I matsalen är det möjligt att välja om man vill sitta för sig själv eller samtala med andra gäster.

Gästrummen är inhysta under takåsarna i ett före detta hönshus och har vacker utsikt över trädgården eller äppelodlingen. I gästhemmet finns böcker för utlåning och försäljning.

Vi kan även ta emot grupper. Läs under särskild rubrik.

 

Tystnadens betydelse

Människans liv är en pendling mellan arbete och vila; att Gud skapade sabbatsdagen och helgade den innebär att vilan är lika väsentlig som arbetet. Människan skall inte bara göra saker, hon måste också låta ske. Genom att vara stilla och öppna sig för det väsentligaste får hon äntligen vara vad hon ytterst är: En helgedom där Gud kan bo. Genom att dra sig tillbaka från världens larm kan människan få möjlighet att upptäcka det Ord som Gud uttalar i tystnaden. Klostrens gästhem är traditionellt en plats för detta

Vi rekommenderar att gäster stannar minst två nätter, för att få ett helt oavbrutet dygn. Det är svårt att hinna komma till ro om man anländer en dag och reser den följande.

Lite hjälp

Monastisk gästverksamhet innebär samtidigt att man deltar något litet i det dagliga arbetet: duka av serveringsbord, torka av bord, sopa golvet i matsalen mm. För vissa gäster kan det vara en avkoppling med något trädgårdsarbete, vedhuggning o.s.v. Gästerna städar normalt sitt rum vid avresa, men det gäller inte äldre och sjuka eller de som behöver fullständig vila.

Vi tackar på förhand för den hjälp gästerna kan bidra med. På så sätt bildar vi också, tillsammans med Dig som är vår gäst för några dagar, en gemenskap i tystnad, bön och tjänst. 

Måltider

Frukost serveras. Övriga måltider ordnar gästerna själva. Det finns ett pentry vid gästmatsalen och ett lite större kök i gästhemmet. Kaffe, te, mjölk samt vissa basvaror som pasta, ris, olja, salt och peppar finns till förfogande.

Det finns en ICA nära busshållplatsen ”Centrum” i Södra Sandby (3 km från klostret). Kommer du för några dagar (3 dygn eller mer) och åker buss kan vi eventuellt hämta dig där om du vill handla först. 

Jul och påsk erbjuder vi helpension. Det gäller även vissa reträtter. 

Pentry vid gästmatsal

 

Betalning

Betalning för vistelsen kan lämnas i en svart bössa i matsalen eller till gästsystern, eller via bankgiro eller swisch.

För frukost och logi är riktpriset 500 kr per dygn. Men du betalar efter förmåga.Har du inte råd betalar du mindre, och du som tycker att priset är lågt får gärna betala mer.  Vi är tacksamma om våra gäster kan ha med sig lakan och handdukar. De går annars att hyra för 125 kronor.

Anmälningsavgift:

Vi ber enskilda gäster om en anmälningsavgift på 200 kr för att bekräfta bokningen. (Dras sedan av priset, men återbetalas ej vid avbokning).

Bg 228-68 47

Swish: 123 396 92 19

Ankomst

Om du vill komma på förmiddagen går det bra mellan kl 09.30 och lunch (ca kl 12.30). Om du kommer på eftermiddagen från kl 14.30 till kvällsmat (ca kl 18.00). Under gudstjänsttider (se tider under särskild rubrik) är vi i kapellet och svarar inte på ringklockan. Det går då bra att komma in i kapellet genom den svarta ytterdörren till vänster om det stora träkorset, eller vänta i gästmatsalen bredvid.

Skicka en bokningsförfrågan till systrarna.

 

Sankt Dominikus Klosters eremitage

Till dig som känner ett behov av avskildhet, tystnad, bön och natur, kan vi även erbjuda en vistelse i vår lilla sommarstuga utanför Höör.

Läs mer ->


Andra kloster och retreatgårdar

Klicka här för att komma till listan.